Vernieuwde prijsfilters in de Pricewatch

Door ACM op maandag 29 maart 2010 22:42 - Reacties (8)
Categorie: Pricewatch, Views: 4.427

Met "Pricewatch 3.0" werden vele nieuwe verbeteringen gebracht. Sommige daarvan werkten gelijk goed, anderen zijn ondertussen wat bijgewerkt en een enkele wijziging behoeft nog steeds wat tweaks.

Vandaag hebben we na wat tuning de prijsslider vernieuwd. Het grootste probleem daarmee was dat er af en toe grote verschillen tussen de laagste en hoogste prijs voor bepaalde productcategorieŽn zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn de monitoren en TV's, maar ook andere categorieŽn zoals videokaarten en harde schijven hadden hier in meer of mindere mate last van.

Het oude algoritme probeerde namelijk ťťn "mooie" lijn met lineair verloop voor het grootste deel van de prijzen te maken. Dat had als gevolg dat er vaak voor de goedkopere, populairste groep van producten hooguit twee stappen in de slider beschikbaar waren, terwijl voor de dure, minder populaire producten er in steeds minder nuttig detail op prijs kon worden gefiltered.

De nieuwe code probeert het prijsbereik in stukken te hakken en maakt, min of meer logaritmisch, meerdere "lijnstukken" om het prijsbereik wat beter af te dekken. Hierdoor komen er in het deel met de populaire lage prijzen (veel) meer stappen ter beschikking, terwijl het stuk met de hogere prijzen in minder, grotere, stappen wordt opgehakt.

Om het wat duidelijker te maken heb ik twee plaatjes van de prijzen van monitoren gemaakt en daar de nieuwe filterstappen bij opgenomen.
Nieuwe filtering monitoren logaritmisch
Bij deze eerste zie je met een logaritmisch prijsbereik duidelijk hoe een heel klein deel van de prijzen een gigantisch deel van het prijsbereik pakt. Met 1500 euro zit je al op 95% van de monitoren af en de laatste 5% gaat dan nog door tot bijna 60.000 euro... Het oude bereik had stappen van 200 euro voor de monitoren, ik heb hier 100 genomen, maar desondanks zie je dat juist in de eerste helft van de grafiek de rode lijn maar twee stappen heeft. Terwijl de nieuwe situatie, met de gele lijn, al diverse stapjes heeft en veel minder afwijkt van de prijzen (blauwe lijn) eronder.

Nieuwe filtering monitoren lineair
Dit is dezelfde data, maar dan van 0 - 95%, hier is ook weer te zien dat in de eerste 80% van de monitoren de gele lijn beter overeenkomt met de blauwe. Pas vanaf 750 euro komt de oude situatie serieus in het voordeel doordat de nieuwe code daar blijkbaar een overgang van 750 naar 2000 euro pakt. Dan hebben we het dus over 162 van de 841 monitoren, maar dit keer de minder populaire. Slechts 3 van de top 50, 6 van de top 100 en 9 van de top 150 monitoren zit boven de 750 euro...
De meeste prijsdifferentiatie is nu mogelijk bij het deel van de producten waar dat het meeste nodig is. Kortom, ik vind het een verbetering :)

Volgende: Improving site performance with cookie-free domains 04-'10 Improving site performance with cookie-free domains
Volgende: T.net OS-statistieken 2007 - 2010 02-'10 T.net OS-statistieken 2007 - 2010

Reacties


Door Tweakers user bobwarley, maandag 29 maart 2010 22:50

En wie dacht dat de pricewatch niet nog meer beter kon worden dan ie al was had t dus mis, top! Goed bezig ACM met zo;n mooie uitleg erbij.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 maart 2010 22:51]


Door Tweakers user kipusoep, maandag 29 maart 2010 23:15

Pricewatch rulez! :)

Door Tweakers user hyptonize, maandag 29 maart 2010 23:29

Goed bezig!

Nu lijkt 't me nog een idee om de slider op de laagste prijs aan te passen. Bij bijvoorbeeld de Monitoren is het mogelijk een prijs van maximaal 20, 40 of 60 euro te kiezen, terwijl de goedkoopste monitor 72 euro is.

Door Tweakers user Phyxion, dinsdag 30 maart 2010 06:48

Zit hier helemaal niet zo op te wachten, heb liever de oude filters weer terug dat je aan kan geven dat je niets wilt van USB bijvoorbeeld.

Door Tweakers user ACM, dinsdag 30 maart 2010 07:51

Bij bijvoorbeeld de Monitoren is het mogelijk een prijs van maximaal 20, 40 of 60 euro te kiezen, terwijl de goedkoopste monitor 72 euro is.
Dat is inderdaad nog een puntje van aandacht :) De 0-X hoeft er alleen maar te zijn als er prijzen onder X zitten.
Zit hier helemaal niet zo op te wachten, heb liever de oude filters weer terug dat je aan kan geven dat je niets wilt van USB bijvoorbeeld.
Dan zet je de filters op "klassiek"? Krijg je het oude gedrag weer terug.

Door Tweakers user afraca, dinsdag 30 maart 2010 09:40

Ik ben uitermate tevreden over PW 3.0/3.1 , en ook dit is wederom een mooie verbetering. De pricewatch in z'n geheel is briljant en voor alles wat betreft elektronica dwing ik iedereen die ik ken dan ook T.net's PW te gebruiken }>

Door Tweakers user Nas T, dinsdag 30 maart 2010 20:02

Haa mooi, details...

Het komt er in boerenverstandtaal op neer dat de lage prijzen met weinig verschil met stapgroottes werd weergegeven en de hoge prijzen vloeiend en nu is dat andersom en dus mooier voor de veelgezochte lage prijzen.

Door Tweakers user ACM, dinsdag 30 maart 2010 20:10

Vloeiender, maar je hebt het inderdaad aardig samengevat :)

Reageren is niet meer mogelijk