Internetters zijn een stelletje neuroten en kunnen efficienter browsen

Door ACM op dinsdag 1 juni 2010 21:17 - Reacties (64)
Categorie: Tweakers.net, Views: 7.431

Om de werking van Tweakers.net te verbeteren houden we natuurlijk van alles in de gaten. Bugreports, reacties in het forum en onder .plans zijn altijd erg waardevol. Verder kijken we uiteraard naar web-analytics rapportages en zijn we zelf ook 'bezoeker'.

Toch zegt dat natuurlijk niet alles. We vroegen ons bijvoorbeeld af op welke links geklikt wordt. We hebben op het moment van schrijven bijvoorbeeld minimaal 4 links naar de Notebook BBG op de frontpage.
Maar we hadden geen idee of men die dan benadert door op grote afbeelding, de titel in het stukje tekst daarboven, de titel in het blokje daaronder of via de » achter de tekst... Het blijkt dat de afbeelding weinig gebruikt wordt, de titels van het artikel op beide plekken beide bijna even veel gebruikt en die » bijna niet :)

Daar zijn we achter gekomen door bij een klein aantal van de pageviews de plekken waar gebruikers klikten te registreren en in een database op te slaan. De resultaten daarvan zullen we wellicht later nog tonen, maar ik wilde jullie deze twee plaatjes niet onthouden.

Als eerste de aanleiding van de titel, het gaat hier om de blauwe open cirkeltjes. Er waren voor deze nieuwspagina op het moment van de screenshot 3124 clicks geregistreerd en in een soort heatmap verwerkt:
Tweakers.net bezoekers klikken op tekst

Wat echter heel bijzonder aan deze pagina is, is dat zeer veel mensen op de tekst klikken, sterker nog, 2937 van de 3158 geregistreerde kliks waren niet op een link... En zoals je aan de rode cijfertjes hierboven kan zien was een groot deel dus op de tekst, bij reacties zien we hetzelfde patroon herhalen. Wat de reden is weten we niet precies, maar bij ons op kantoor waren er al drie mensen die de dwangmatige neiging hebben om de tekst te selecteren om wellicht zo het contrast te veranderen of domweg omdat ze tijdens het lezen nog iets anders te doen moeten hebben :P

Uiteraard zijn er ook mensen die op het scherm klikken om het focus te geven, maar degenen die dat doen, doen dat meestal op een kale plek op het scherm en die zien we ook terug komen.

Ook blijkt dat lang niet alle bezoekers weten dat je een zoekopdract met enter kan bevestigen. Dat is duidelijk te zien op deze screenshot:
PW-zoekers zonder enter
Bezoekers moeten uiteraard de zoekbox aanklikken om hun zoekopdracht te beginnen (iets waar we nu over na gaan denken om standaard de focus te geven ;) ) en kunnen dan door op enter te rammen hun opdracht uitvoeren... Maar zoals je kan zien doet een groot deel van de bezoekers dat helemaal niet, 420 keer werd er op text-input geklikt en 123 maal op de 'zoeken'-knop. Dat kan dus nog beter!

Volgende: Tweakers.net's overcapaciteit 06-'10 Tweakers.net's overcapaciteit
Volgende: Tweakers.net svn-history als Gource-video 05-'10 Tweakers.net svn-history als Gource-video

Reacties


Door Tweakers user the mod man, dinsdag 1 juni 2010 21:22

haha grappig onderzoekje, ik weet nog toen de layout werd veranderd met die revieuws en feature's dat er meteen mensen waren die de plaatjes daarvan ook klikbaar wilden hebben.

het idee van de focus meteen op productnaam zetten zou wel erg handig zijn.

Heb het zelf weleens bij google dat de focus niet op de zoekbalk staat maar ergens anders en dat je natuurlijk meteen begint te typen. Druk je op enter en gebeurt er of niks of iets heel vreemds :+

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 1 juni 2010 21:22

Ik heb tijdens het lezen van dit blog alle regels drie keer aangeklikt, gewoon om de stats te vernachelen :*

Nee, maar veel mensen hebben de neiging de tekst die ze lezen te selecteren. Of het nou contrast is (kan het beter dan zwart op wit?) of bijhouden waar je bent weet ik niet.

Door Tweakers user MPeek, dinsdag 1 juni 2010 21:24

Ik ben een dwangmatige klikker. D.w.z. dat als ik iets lees op de computer ik vrijwel altijd zit te klikken en te tekst zit te selecteren en te deselecteren. Anders kan ik me niet concentreren op de tekst en haak ik af. Wel grappig hoe jullie dat allemaal kunnen zien.

Door Tweakers user Manuel, dinsdag 1 juni 2010 21:25

Ik ben erg blij dat jullie het zo nauwlettend in de gaten houden waar men precies klikt. Zoals je zelf ook zegt klikken vele mensen op de tekst, ik doe dit zelf dus ook (zojuist alweer gedaan }>). Zelf doe ik dit zodat ik precies weet waar ik ben met het lezen, wil namelijk vaak wel eens te snel en dan vergeet ik de helft. :)

Indien jullie bij de pricewatch het naar auto-focus zetten wordt het zoeken naar producten al een stuk fijner. Het is nu de hele tijd maar de vraag of er wat komt te staan. (Trouwens, misschien ook wel leuk is om een melding te geven dat jullie dan een melding serveren dat er geen product met de ingegeven tekst is gevonden. Dit zal netter staan dan telkens het balkje te laten verdwijnen. :))

Door Tweakers user Dirk, dinsdag 1 juni 2010 21:27

Registreer je dan ook het verschil tussen de linker, rechter en middelste muisknop? Want de laatste gebruik ik standaard om door de tekst heen te scrollen...

Door Tweakers user Manuel, dinsdag 1 juni 2010 21:28

DirkW schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:27:
Registreer je dan ook het verschil tussen de linker, rechter en middelste muisknop? Want de laatste gebruik ik standaard om door de tekst heen te scrollen...
Alleen de rechter en linker worden gecheckt als ik Firebug moet geloven. :)

Door Tweakers user ACM, dinsdag 1 juni 2010 21:28

Manuel schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:25:
Ik ben erg blij dat jullie het zo nauwlettend in de gaten houden waar men precies klikt.
Och, we doen het niet voor elke pagina en dan ook niet voor elke pageview op zo'n uitgezochte pagina :) Anders zouden we sowieso veel te veel data hebben om nog wat mee te kunnen.
CodeCaster schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:22:
Ik heb tijdens het lezen van dit blog alle regels drie keer aangeklikt, gewoon om de stats te vernachelen :*
Op deze pagina staat het bijvoorbeeld niet aan (bijna nergens zelfs) :P

Door Tweakers user Aham brahmasmi, dinsdag 1 juni 2010 21:28

Grappige vondst van dat selecteren van de tekst bij het lezen. Dit doe ik ook heel vaak maar op het moment niet. Ik weet eigenlijk niet precies wanneer ik het wel en niet doe, maar ik gebruik het om de aandacht extra te richten op de zin die ik aan het lezen ben door idd extra contrast te creren. Nu ik mijn reactie nog een keer controleer voordat ik submit betrap ik mezelf erop dat ik meteen de zinnen selecteer. :)

Door Tweakers user ACM, dinsdag 1 juni 2010 21:31

DirkW schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:27:
Registreer je dan ook het verschil tussen de linker, rechter en middelste muisknop? Want de laatste gebruik ik standaard om door de tekst heen te scrollen...
Nee, dit is puur wat javascript als 'click'-event registreert. Daar doen we verder, behalve de locatie en het 'target' bepalen niet zoveel mee.
Als jouw middelste-muisknopklik dus een 'click'-event registreert, dan zal die inderdaad in bovenstaand plaatje mee zijn gekomen :)

Door Tweakers user kaesve, dinsdag 1 juni 2010 21:33

ik selecteer ook tekst, om bij te houden waar ik ben, en niet bij de verkeerde regel beginnen na het eindigen van de vorige regel. het is een beetje als met je vingertje over het papier gaan bij het lezen van een 'hardcopy' :P

als ik echt moeite heb met concentreren op een tekst begin ik meestal ook delen hardop te lezen. ontzettend irritant maar het houdt mijn hoofd er wel (langer) bij :]

wel leuke statistieken iig. ik geloof niet dat dit soort onderzoeken veel gedaan zijn en het is koel om te zien :D

edit::
overigens gebruik ik ook nog eens chrome touch, een plugin waarbij je veel touch-gestures, zoasl scroll by sweeping, met je muis kan doen. dit zal ook wel veel extra clicks genereren :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 21:36]


Door Tweakers user DarkKnight, dinsdag 1 juni 2010 21:36

MPeek schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:24:
Ik ben een dwangmatige klikker. D.w.z. dat als ik iets lees op de computer ik vrijwel altijd zit te klikken en te tekst zit te selecteren en te deselecteren. Anders kan ik me niet concentreren op de tekst en haak ik af. Wel grappig hoe jullie dat allemaal kunnen zien.
Same here, same here.
Was vooral grappig toen we er als studenten in een office (waren toen 5 studenten aan het werk) achter kwamen dat 4 van ons de tekst die we lezen selecteren.
Zelf doe ik het vooral om bij te houden waar ik ben gebleven en omdat ik het prettiger vind lezen dan zwart op wit. Alhoewel ik er ook weer niet van houd als de gehele achtergrond donker is. Dus gaat vooral om het verschil tussen het op het ogenblik belangrijke tekst te onderscheiden van de rest van de tekst in mijn geval. (En misschien is het ook wel al half dwangmatig tegenwoordig :X :+ )

Door Tweakers user Lighteye, dinsdag 1 juni 2010 21:39

Kunnen jullie ook een testje bijhouden hoe vaak er misgeklikt wordt op GoT als men op active topics wil klikken :+ ik ga minimaal een paar keer per dag naar http://tweakers.net/jobs/werkgevers :X


Grappig van de zoekbox dat veel mensen zo exact als mogelijk precies achter die text willen klikken.

Die hoge getallen voor de alinea's is dat misschien niet stout copy/paste werk van derden :P

trouwens, ik dubbel/driedubbelklik ook weleens op zinnen of woorden maar dan om te zoeken, bijvoorbeeld: http://tweakers.net/ext/f/YIUkp6xT8ZsHzoiKizAukUvS/full.png

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 21:46]


Door Tweakers user woekele, dinsdag 1 juni 2010 21:42

Registreert hij eigenlijk een mouse-down- of een mouse-up-event? Of beide?

Door Tweakers user MJ-Princeps, dinsdag 1 juni 2010 21:53

Ik klik altijd op een nieuwe pagina om deze als het ware te 'activeren' zodat mijn scrollwheel werkt. Bij browsen is dit niet nodig maar als ik bijvoorbeeld van word naar mijn browser overga wel. Is een soort van gewoonte die vaak overbodig gedaan wordt.

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 1 juni 2010 21:53

Lighteye schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:39:
Kunnen jullie ook een testje bijhouden hoe vaak er misgeklikt wordt op GoT als men op active topics wil klikken :+ ik ga minimaal een paar keer per dag naar http://tweakers.net/jobs/werkgevers :X
Alt+shift+A (werkt alleen op het forum).
Grappig van de zoekbox dat veel mensen zo exact als mogelijk precies achter die text willen klikken.
Vaak als je op n woord (dubbel)klikt, afhankelijk van de site en dus het script erachter, wordt slechts het woord waar de cursor op staat geselecteerd en niet de hele tekst.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 21:54]


Door Tweakers user Gerco, dinsdag 1 juni 2010 21:55

Neuroot meldt!

Ik heb inderdaad een soort compulsieve klikneiging om op tekst die ik lees te klikken. Niet om het te selecteren, want dat leest niet beter ofzo... (niet op alle OSen die ik gebruik tenminste).

Geen idee waarom. Noem me maar een neuroot, see if I care!

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 1 juni 2010 21:55

Als jullie willen dat er op enter gedrukt wordt dan haal je toch die zoekknop weg? :Y)

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 1 juni 2010 21:58

Aham brahmasmi schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:28:
Grappige vondst van dat selecteren van de tekst bij het lezen. Dit doe ik ook heel vaak maar op het moment niet. Ik weet eigenlijk niet precies wanneer ik het wel en niet doe, maar ik gebruik het om de aandacht extra te richten op de zin die ik aan het lezen ben door idd extra contrast te creren. Nu ik mijn reactie nog een keer controleer voordat ik submit betrap ik mezelf erop dat ik meteen de zinnen selecteer. :)
daarlangs creer je een duidelijk contrast, wat plezieriger leest?

Door Tweakers user ACM, dinsdag 1 juni 2010 22:03

Soldaatje schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:55:
Als jullie willen dat er op enter gedrukt wordt dan haal je toch die zoekknop weg? :Y)
Ach, het is gewoon sneller voor de zoeker zelf om niet de hand van het toetsenbord te halen en de muis te gaan bedienen... Als 'jij' per se op die knop wil drukken maakt ons dat verder niet zo uit :)

Door Tweakers user Lighteye, dinsdag 1 juni 2010 22:05

CodeCaster schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:53:
[...]

Alt+shift+A (werkt alleen op het forum).
Zo af en toe wil ik best lekker muizen en niet nog eens allerlei rare toetsencombinaties onthouden dat voor elke website weer anders is (mits ingesteld natuurlijk).
[...]

Vaak als je op n woord (dubbel)klikt, afhankelijk van de site en dus het script erachter, wordt slechts het woord waar de cursor op staat geselecteerd en niet de hele tekst.
Je bedoeld wel gewoon die inputbox? If so dan nog is het niet echt logisch >IMO< het werkt veel sneller als je gewoon dubbelklikt op het woord dat je weg wil hebben of driedubbelklikt als je de zin weg wilt hebben (kom je er snel genoeg achter dat er een JS achter zit die dat al voor je doet, (zo niet dan heb je meteen bereikt wat je wilde bereiken). Bij een hele zin maakt het helemaal weinig uit waar je in die inputbox klikt.

Ik zie regelmatig mensen heel priegelerig met de muis omgaan om net dat ene pixeltje te selecteren terwijl dat vaak niet nodig is (vandaar dat mij dat plaatje ook opviel). Het is vaak onwetendheid hoe de navigatie werkt in Windows en verschillende applicaties (IE 6 kan nauwelijks overweg met driedubbelklik bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 22:07]


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 1 juni 2010 22:08

Lighteye schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 22:05:
[...]

Zo af en toe wil ik best lekker muizen en niet nog eens allerlei rare toetsencombinaties onthouden dat voor elke website weer anders is (mits ingesteld natuurlijk).
Dat zijn access keys en n letter lang, in te drukken met alt+shift bij Firefox. A voor Active Topics, S voor Send (posten, opslaan, enz) E voor Eigen posts ( :P ), M voor MyReact enzovoorts.
Je bedoeld wel gewoon die inputbox? If so dan nog is het niet echt logisch >IMO< het werkt veel sneller als je gewoon dubbelklikt op het woord dat je weg wil hebben of driedubbelklikt als je de zin weg wilt hebben (kom je er snel genoeg achter dat er een JS achter zit die dat al voor je doet, if not dan heb je meteen bereikt wat je wilde bereiken). Bij een hele zin maakt het helemaal weinig uit waar je in die inputbox klikt.

Ik zie regelmatig mensen heel priegelerig met de muis omgaan om net dat ene pixeltje te selecteren terwijl dat vaak niet nodig is (vandaar dat mij dat plaatje ook opviel). Het is vaak onwetendheid hoe de navigatie werkt in Windows en verschillende applicaties (IE 6 kan nauwelijks overweg met driedubbelklik bijvoorbeeld).
Dat weet ik, dat weet jij...

Door Tweakers user dcm360, dinsdag 1 juni 2010 22:10

Lighteye schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 22:05:
(IE 6 kan nauwelijks overweg met driedubbelklik bijvoorbeeld).
Welke browser reageert er dan wel op 6 klikken? Lijkt me om RSI van te krijgen...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 22:10]


Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 1 juni 2010 22:17

dcm360 schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 22:10:
[...]
Welke browser reageert er dan wel op 6 klikken? Lijkt me om RSI van te krijgen...
Valt wel mee, probeer het eens. Driemaal klikken selecteert de hele paragraaf. Een stuk minder RSI-veroorzakend dan de muisknop ingedrukt houden.

Door Tweakers user Jejking, dinsdag 1 juni 2010 22:23

Heeft dat niks met scrollen te maken?

Door Tweakers user Joost.B, dinsdag 1 juni 2010 22:32

Neuroot nr. 563 meldt zich!

Ik heb een tik dat ik random lege spaties impulsief wil kopiren.

Waarom? Echt geen idee. Ik denk dat het een streven is om 'plakken' altijd 'schoon' te hebben. :/ :9

Door Tweakers user dcm360, dinsdag 1 juni 2010 22:36

CodeCaster schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 22:17:
[...]

Valt wel mee, probeer het eens. Driemaal klikken selecteert de hele paragraaf. Een stuk minder RSI-veroorzakend dan de muisknop ingedrukt houden.
uiteindelijk doet het niets. Dubbelklikken opent het contextmenu en de derde klik sluit m weer...

Door Tweakers user CodeCaster, dinsdag 1 juni 2010 22:39

dcm360 schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 22:36:
[...]
uiteindelijk doet het niets. Dubbelklikken opent het contextmenu en de derde klik sluit m weer...
Sorry, ik had het over Firefox, zonder contextmenu-aanpassende extensies.

Door Tweakers user Afvalzak, dinsdag 1 juni 2010 22:46

CodeCaster schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 22:17:
[...]

Valt wel mee, probeer het eens. Driemaal klikken selecteert de hele paragraaf. Een stuk minder RSI-veroorzakend dan de muisknop ingedrukt houden.
Driedubbel klikken is natuurlijk wel iets minder fijn;-)
3 keer 2 keer klikken enzo... :Y)

Ikzelf heb vaak de neiging om de tekst te selecteren zoals veel mensen hier blijkbaar, of het plaatje te gaan slepen:P

Natuurlijk doe ik ook vaak een -go back- klik, ik neem aan dat die ook geregistreerd wordt, en dat kan de statistieken wel wat minder kloppend maken, dat doe je vaak ook in het midden van de pagina.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 22:46]


Door Tweakers user Ulster Seedling, dinsdag 1 juni 2010 23:03

Ik ben ook een neuroot :-) Heerlijk om alinea's aan te selecteren d.m.v. een driedubbelklik, of soms ook de ruimte na de laatste regel van een alinea d.m.v. dubbelklik. Love it!

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 1 juni 2010 23:19

Neee! Geef ajb geen focus aan de zoekbalk.
Als ik dan onderaan zit te lezen en 'iets' raakt mijn toetsenbord, dan jump ik omhoog naar het zoekvak.

Overigens neuroot ik altijd op lege stukken pagina. Iets heeft me de afgelopen jaren geleerd dat ik de focus overal moet afhalen. (waarschijnlijk zoekforms op pagina's die me altijd uit mijn concentratie haalden als ik per ongeluk de(/een) 'any'-key aanraakte.

Wat tekst selecteren betreft: als je te ver naar links gaat, selecteer je vaak meteen een hele pagina. Heeft waarschijnlijk te maken met de padding-left van een tekst container/element?

Bedankt voor dit leuke onderzoekje ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 1 juni 2010 23:26]


Door Tweakers user Darkstone, dinsdag 1 juni 2010 23:37

*klikaap meldt :Y)

maar ik gebruik firegestures, mijn UI is geheel vrij van back/forward/reload/... buttons, dat zal ook wel extra clicks genereren :) namelijk minimaal 1 per pagina

Door Tweakers user Unagi, woensdag 2 juni 2010 00:47

* Unagi meldt

Geselecteerde tekst leest zo lekker :P

Door Tweakers user gavro, woensdag 2 juni 2010 01:26

Hm, wat mij ook wel interessant lijkt is om die cijfers dan ook te koppelen aan browsers... Neem nou opera, wat ik gebruik. Als ik nu lekker zit te browsen maak ik uitgebreid gebruik van mousegestures... zeker op tweakers (scannend lezen, terug weer heen, tabben naar andere vensters, zoeken naar producten terug, openen in background, reload, etc).

Mijn punt is, is dat alle gestures combo's zijn met 1 of twee muisclicks en/of een beweging van de muis. Kunnen jullie ook dit soort acties registreren/zien?

Door Tweakers user HyperBart, woensdag 2 juni 2010 01:51

MPeek schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:24:
Ik ben een dwangmatige klikker. D.w.z. dat als ik iets lees op de computer ik vrijwel altijd zit te klikken en te tekst zit te selecteren en te deselecteren. Anders kan ik me niet concentreren op de tekst en haak ik af. Wel grappig hoe jullie dat allemaal kunnen zien.
Check!

Door Tweakers user McGryphon, woensdag 2 juni 2010 04:36

Alsjeblieft, geen autofocus op de search! Vind dat altijd zo ergerlijk.

Door Tweakers user krietjur, woensdag 2 juni 2010 06:27

Ik klik (en selecteer) ook vaak stukjes tekst als ik aan het lezen ben, zeker bij wat langere stukken tekst. Zie het een beetje als een vinger onder de zin waar je aan het lezen bent ;-) Ik kan me dan vaak wat beter concentreren.. bovendien weet ik dan nog waar ik gebleven was als ik tijdens het lezen wordt gestoord. Grappig onderzoek trouwens :-)

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 2 juni 2010 07:32

Zelf selecteer ik geen tekst maar ik klik wel veel in een tekst tijdens het lezen. Men hand blijft op de muis liggen en vaak klik ik dan eens per ongeluk. Merk het zelf eigenlijk niet zo veel op, behalve als ik een pdf aan het lezen ben. Dan zorgt een klik namelijk voor een selectie.

Selecteren om te zien waar ik ben doe ik enkel als ik men locatie in een tekst wens te behouden terwijl ik even iets anders ga doen.

Door Tweakers user Voxyn, woensdag 2 juni 2010 08:25

Hehe zelf selecteer ik ook altijd de tekst die ik al gelezen heb, want ik hou niet van witte letters op een blauwe achtergrond ;).

Door Tweakers user BdK9001, woensdag 2 juni 2010 09:09

Ik klik vaak automatisch even op de muis voor ik verder scroll, een trekje van toen ik nog slechte oplaadbare batterijen in mn muis had zitten :P

Door Tweakers user Colan, woensdag 2 juni 2010 09:19

ik scroll altijd naar beneden als ik iets lees, maar dan wel buiten het veld, dus zonder door de pagina te scrollen, en omhoog scrollen doe ik praktisch niet

om daadwerkelijk omlaag te gaan gebruik ik altijd pagedown of pijltjes

:X

Door Tweakers user TheFes, woensdag 2 juni 2010 10:40

Ik ben niet zo'n klikker. Wel denk ik dat ook met mobiele browsers veel "geklikt" wordt om te scrollen.

Door Tweakers user ACM, woensdag 2 juni 2010 10:43

The_Fes schreef op woensdag 02 juni 2010 @ 10:40:
Ik ben niet zo'n klikker. Wel denk ik dat ook met mobiele browsers veel "geklikt" wordt om te scrollen.
Zou kunnen, maar alleen browsers die van een 'desktop' device grade opleveren kunnen deze code krijgen. 't Kan natuurlijk zijn dat mensen met iphone's en ipads zo'n device grade ingesteld hebben, maar ik denk dat de meesten een stapje lager zitten.

Door Tweakers user fANAT1C, woensdag 2 juni 2010 10:44

ik selecteer meestal tekst tijdens het lezen als de achtergrondskleur te weinig in contrast staat met de kleur van de tekst.

Door Tweakers user RobLemmens, woensdag 2 juni 2010 10:56

lol nog een neuroot hier.. voelde me direct aangesproken toen ik die heatmap zag.. blij dat ik niet de enige ben haha

Door Tweakers user Gammro, woensdag 2 juni 2010 11:02

Heel herkenbaar, ik ben echter de enige in mijn direct omgeving die zoiets doet en ik dacht eigenlijk dat het iets was wat niet heel veel mensen doen, laat staan ze hier in grote getalen tegen te komen :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 2 juni 2010 11:03]


Door Tweakers user deblaauwn, woensdag 2 juni 2010 11:06

Jullie zitten gewoon een beetje Big Brother te spelen op kantoor!

Wat ik bij mezelf vaak zie is dat ik per ongeluk klik omdat je de muis blijft vasthouden, ook al zo'n slechte gewoonte. Een andere is dat ik vaak eerst een keer naast een link klik voor hem te selecteren, omdat ik het allemaal net iets te snel wil doen.

(overigens werkt 'enter' niet in dit reactie-veld en verbaas ik me er ook over dat zoveel mensen cht op het 'zoeken'-knopje drukken)

Door Tweakers user veldmuis, woensdag 2 juni 2010 11:10

McGryphon schreef op woensdag 02 juni 2010 @ 04:36:
Alsjeblieft, geen autofocus op de search! Vind dat altijd zo ergerlijk.
Ik ook. Ik heb Firefox zo afgericht dat als ik ga typen automatisch de zoek-toestand wordt geactiveerd, zonder op ctrl-f te hoeven duwen. Ik typ al allerlei vakjes vol waar ik niet op zit te wachten.

Over het klikken op en naast de tekst: dat doe ik ook met regelmaat: bij het switchen van window.

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 2 juni 2010 12:35

CodeCaster schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:22:
Ik heb tijdens het lezen van dit blog alle regels drie keer aangeklikt, gewoon om de stats te vernachelen :*
[..]
Ik moest lachen.. :D

Interessant onderzoek trouwens, leuk ook dat je op deze manier de locatie van de kliks vast kunt leggen.

Door Tweakers user FlowinG, woensdag 2 juni 2010 14:02

Leuk onderzoek!

Ikzelf selecteer ook tekst wat ik aan het lezen ben. Daarnaast klik ik heel vaak met de middelmuisknop om naar beneden te scrollen. Wellicht hebben jullie die muisknop ook opgenomen in de stats?

Door Tweakers user Proto, woensdag 2 juni 2010 15:09

Hier nog een klikneuroot... Toevallig valt het nu nog mee, maar als ik een beetje op ga in m'n computerwerk dan begin ik echt als een malle op m'n muisknoppen te rammen, zou me niets verbazen als tien procent van de loze kliks op die uTorrent-pagina van mijn muis afkomstig zijn :+

Door Tweakers user pkwarts, woensdag 2 juni 2010 19:44

Ik ken ook iemand die zo'n beetje ALLES aanklikt op een webpagina, constant switcht tussen windows en veel teveel windows en tabs open heeft staan. Elke keer als hij achter de computer zit begin ik langzaam gek te worden.
De desktop van onze gemeenschappelijke PC staat ook altijd vol met bestanden als hij langs is geweest.

Soms verdenk ik hem ervan dat hij hetzelfde heeft als die mensen die maar blijven verzamelen en nooit ergens afscheid van willen doen, maar dan met windows, tabs en bestanden.

[Reactie gewijzigd op woensdag 2 juni 2010 19:45]


Door Tweakers user Corran, donderdag 3 juni 2010 05:28

Welke tool hebben jullie gebruikt om deze clicks te tracken?

Door Tweakers user ACM, donderdag 3 juni 2010 08:23

Corran schreef op donderdag 03 juni 2010 @ 05:28:
Welke tool hebben jullie gebruikt om deze clicks te tracken?
Een eigen tool, zwaar leunend op onze eigen infrastructuur (ajax, js-library, etc). De diverse externe partijen had ik geen zin in om alle moeite van het uitzoeken te doen en er dan eventueel pas achter te komen dat onze veranderlijke pagina's (offsets zijn heel anders als je een smal scherm hebt of juist banners ziet) wel of niet werken. En met de hoeveelheden clicks die wij ondertussen geregistreerd hebben (1% van de frontpage-pageviews betekent doorgaans al een meer dan 5000 pageviews per dag ermee registreren!) zouden we sowieso nergens onder de gratis accounts heel veel hebben kunnen proberen.
De open source/gratis tool clickheat kon in ieder geval niet goed overweg met onze veranderlijke grootte en uit de beschrijvingen van de diverse hosted services werd ik ook niet veel wijzer dat ik het verantwoord vond om daar enkele tot honderden euro's tegenaan te gooien.

Afgezien daarvan was het natuurlijk ook leuk om te maken :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 3 juni 2010 08:26]


Door Tweakers user Loekie, donderdag 3 juni 2010 11:54

Funny
Focus pricewatch zoekregel: PRO
Ik typ de eerste paar letters vaak in en klik dan op de suggesties die er onder uit klappen...
Hoe wordt die geregistreerd?

Door Tweakers user analog_, vrijdag 4 juni 2010 03:42

Tekstselecteren inderdaad. Je zou hiermee leespatroonen ook kunnen analyseren. De reden dat mensen na de tekst klikken in het vakje is omdat je dan ook vrij zeker bent dat de tekst wordt leeggemaakt terwijl in de tekst selecteren nog teveel met tekst editeren wordt geassocieerd.

Door Tweakers user avdg-BE, dinsdag 8 juni 2010 22:43

Leuke studie

Zelf selecteer ik vaak tekst, omdat het soms vermoeiend is om de tekst te volgen als mijn ogen wat vermoeid zijn of als het grote paragrafen zijn al ligt dat soms aan het slechte contrast van sommige schermen. Over het zoeken heb ik me niet echt stilgestaan hoe ik het doe, enter of muis al denk ik dat ik toch vaak de enter gebruik, misschien eens daarvoor een tooltje erop smijten om dat te meten 8)7

Door Tweakers user Mon, woensdag 9 juni 2010 00:59

MJ-Princeps schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:53:
Ik klik altijd op een nieuwe pagina om deze als het ware te 'activeren' zodat mijn scrollwheel werkt. Bij browsen is dit niet nodig maar als ik bijvoorbeeld van word naar mijn browser overga wel. Is een soort van gewoonte die vaak overbodig gedaan wordt.
Ik dacht dat ik de enige was! Ik heb (of had, geen idee eigenlijk) altijd het probleem dat scrollen niet werkte als er een flash-object op een pagina aanwezig was. Deze krijgt dan automatisch de focus volgens mij, erg irritant.
Apart dat niemand anders dit noemde.

Door Tweakers user lordsnow, zondag 20 juni 2010 20:45

En zoals je aan de rode cijfertjes hierboven kan zien was een groot deel dus op de tekst, bij reacties zien we hetzelfde patroon herhalen. Wat de reden is weten we niet precies...

Zelf selecteer ik een aantal woorden tekst in een topic voordat ik ga scrollen. Dan weet ik later waar ik gebleven ben met lezen.

Ik wil ook wel eens gewoon klikken... omdat het kan ;p

Uiteraard zijn er ook mensen die op het scherm klikken om het focus te geven, maar degenen die dat doen, doen dat meestal op een kale plek op het scherm

Een van mijn ergenissen van de tweakers.net FP - het feit dat links klikbaar zijn terwijl de tekst al daar voor ophoud. Oftewel, de aanklikbare zone loopt dus door na de tekst in een link op de FP. Het gebeurd mij nog steeds regelmaatig dat ik op een stuk whitespace klik op tweakers.net om de focus naar die browser windows te brengen, dattie vervolgens de link ga volgen die ik niet echt aangeklikt heb (maar eigenlijk dus wel, maar dus niet bedoelde aan te klikken). Het door laten lopen van de aanklikbare zone na het einde van de tekst van een link is to-taal onlogisch.

Ook blijkt dat lang niet alle bezoekers weten dat je een zoekopdract met enter kan bevestigen. Dat is duidelijk te zien op deze screenshot

Tell me about it. Ik werk op een helpdesk
Ik: Nu typt u dit-en-dat-en-nogwat.nl en drukt u op Enter
Klant: u bedoeld dat ik moet klikken op Zoeken?
Ik: ook goed

Door Tweakers user Fidesnl, maandag 2 augustus 2010 14:00

CodeCaster schreef op dinsdag 01 juni 2010 @ 21:22:
Ik heb tijdens het lezen van dit blog alle regels drie keer aangeklikt, gewoon om de stats te vernachelen :*
Dan word je gwn eruit gefilterd omdat je een uitschieter ben :+

Door Tweakers user CH4OS, maandag 27 december 2010 17:28

Ik ben eerder benieuwd hoe dit technisch in elkaar steekt qua berekenen: de gebruikers hebben immers verschillende resoluties, hoe bereken je dan wr iemand dan daadwerkelijk heeft geklikt? (Om het even makkelijk te houden dat de website dan fullscreen gebruikt word)

Wel nice gedaan trouwens, dit!

[Reactie gewijzigd op maandag 27 december 2010 17:31]


Door Tweakers user ACM, maandag 27 december 2010 17:39

CptChaos schreef op maandag 27 december 2010 @ 17:28:
hoe bereken je dan wr iemand dan daadwerkelijk heeft geklikt?
Ik keek niet zozeer wat de x,y-coordinaten waren, maar vooral op welk element in de DOM-tree geklikt werd. Dus informatie als 'div nummer 3 die weer in de div met id #top zat', en dan in dat element wel de bijbehorende x,y-coordinaten. Op die manier kan je redelijk goed terugrekenen waar iemand klikte, want de blokjes op de pagina zijn doorgaans wel redelijk vergelijkbaar qua grootte :)

Bij de blauwe open cirkeltjes hierboven kon het originele element teruggevonden worden, maar was het verschoven tov hoe mijn browser de pagina renderde. Bij de blauwe cirkeltjes stond het gevonden element wel op de goede plek. Bij de grijze cirkeltjes werd geen element meer teruggevonden (bijv omdat trackers anders ingericht zijn of een banner afwezig was). Open vs gesloten geeft dan aan of het een klik op een link was of niet :)
En zoals je ziet zijn vrij veel van de cirkeltjes blauw, dus het gaat vrij goed.

[Reactie gewijzigd op maandag 27 december 2010 17:39]


Door Tweakers user CH4OS, maandag 27 december 2010 18:31

Alleen zijn voor mij alle cirkeltjes blauw of een steeds lichtere vorm van blauw. Ik zie geen enkele grijze, maar ja, ik ben kleurenblind, dus dan is dat lastig te laten zien. Al begrijp ik wel wat je bedoeld... :)

Moet zeggen dat ik het wel een erg goede en slimme techniek vind om te onderzoeken in hoeverre een website gebruikt word, door te kijken wr gebruikers klikken.

[Reactie gewijzigd op maandag 27 december 2010 18:33]


Door Tweakers user ACM, maandag 27 december 2010 18:43

Er zijn weinig grijze, dat was juist een deel van mijn punt :P

Door Tweakers user ReenL, vrijdag 15 april 2011 11:53

Ik weet niet of het al eerde in de reacties gemeld is, maar het valt mij op dat voornamelijk op keywords/key zinnen geklikt wordt.

Als je verbanden in een zin zou kunnen berekenen krijg je:
versie voor linux
native uTorrent-versie
geen release datum
meest populaire torrent client
beschikbaar op windows en mac-os-x

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 april 2011 11:54]


Reageren is niet meer mogelijk