Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

"Er zijn genoeg alternatieven voor banners!" Nou, welke dan?

Door ACM op zondag 25 maart 2012 23:15 - Reacties (40)
Categorie: Tweakers.net, Views: 11.952

In de diverse discussies over advertenties, die elke zoveel tijd weer opnieuw beginnen, wordt regelmatig door bezoekers gesteld dat er alternatieven zijn voor die opzichtige flashbanners. Net weer in een mailwisseling met een gebruiker.

Hoewel we in de praktijk al aardig op zoek zijn met ons "Non-spot" advertentieteam, blijft er in de regel toch teruggegrepen worden naar (flash)banners die in meer of mindere mate opzichtig zijn. Over het algemeen geldt tenslotte; hoe groter, hoe meer geld het ons oplevert (en hoe strengere regels we hanteren).
Voorbeelden van die non-spotuitingen zijn trouwens zaken als het mogen testen van de HTC One X en de wervingsactie van de KLPD. "Helaas" worden bij dat soort campagnes alsnog gewone banners geplaatst om de speciale pagina's aan te jagen.

Het is in deze blog niet mijn bedoeling om weer allerlei discussie over hoe erg flash- en html5-banners zijn op te rakelen. Dat er gebruikers zijn die zich er aan storen (en/of ze blokkeren) weten we uiteraard al lang :)

Waar ik vooral benieuwd naar ben, is hoe men durft te stellen "er zijn genoeg alternatieven" zonder dan ook met bruikbare voorbeelden te komen. Ik heb zelfs wel eens iemand zien stellen - toen ik er over doorvroeg - dat ik dat zelf maar uit moest zoeken, want het was tenslotte niet zijn verantwoordelijkheid dat Tweakers.net geld verdient. Op zich had die bezoeker natuurlijk gelijk met die stelling, maar ga dan niet eerst stellen dat je betere manieren weet en dan niks toelichten...
Donaties
Er zijn natuurlijk al allerlei manieren die we hebben gezien, een van de meest genoemde is het donatiesysteem. Wikipedia is dan een veelgebruikt voorbeeld, maar die vergelijkging gaat niet op. Vergeleken met Wikipedia hebben wij namelijk heel veel personeel voor de bezoekers die we bedienen. Zelfs als we de mensen die met marketing en sales bezig zijn niet meetellen zitten we al op ruim 30 man aan personeel dat direct voor Tweakers.net werkt. Daar komt dan uiteraard nog een rits mensen die indirect voor Tweakers.net werken bij (zoals P&O, finance, de facilitaire dienst, etc) en de sales- en marketingmensen.

Ik ga geen cijfers voor de inkomsten en uitgaven noemen. Maar als je voor het gemak aanneemt dat die 30 mensen een modaal inkomen krijgen en dan 1,5x zoveel kosten dan als ze aan loon krijgen, dan kan je zelf wel uitrekenen hoeveel donaties van 10cent of 1 euro we dan moeten krijgen. Probeer dan nog te schatten hoeveel van de circa 3 miljoen bezoekers die we bereiken ook daadwerkelijk jaarlijks zal gaan en blijven doneren... Als je ziet hoeveel moeite het Wikipedia kost, dan verwacht ik niet dat Tweakers.net een kans heeft om ook maar in de buurt van de loonkosten te komen :)

Bovendien heeft het vziw ook nog allerlei lastige juridische haken en ogen. Ook varianten met micro-betalingen zien we niet zitten, voor zover er uberhaupt al van dat soort systemen van de grond zijn gekomen.
Een donatiesysteem levert in onze ogen dus een te onbetrouwbare - en met onze bezoekersaantallen waarschijnlijk ook te lage - inkomstenstroom op. Maar dat kunnen we natuurlijk verkeerd zien.
Abonnementen
Er wordt ook wel gesteld dat we meer abonnementen zouden willen (of moeten) verkopen. In werkelijkheid bieden we die eigenlijk meer als een dienst aan, dan dat wij er echt signficant aan verdienen. Als we een met de banners vergelijkbare hoeveelheid inkomsten uit abonnees willen halen zullen we er niet een paar honderd, maar tienduizenden moeten zien te verkopen... Of we moeten er veel meer geld voor gaan vragen.

Gezien de reacties van bezoekers in dergelijke discussies en naar onze eigen inschatting gaat ook dat niet werken. We verwachten niet dat er - buiten degenen die er nu al een hebben - nog veel andere bezoekers bereid zijn om te betalen voor deelname aan de community van en het bekijken van de content op Tweakers.net. We zijn uiteraard de huidige abonnees dankbaar voor hun steun, maar zien het niet gebeuren om wat voor abonnementsstructuur dan ook werkend te maken voor heel Tweakers.net.
Als je in de vorige alinea aan het rekenen was gegaan; onze abonnementen kosten nu 15 euro per jaar, je kan ook hier dus uitrekenen hoeveel we er moeten verkopen :P

Zolang we de content of andere onmisbare site-delen niet achter een betaalmuur gooien, zullen gebruikers niet heel erg gemotiveerd zijn er een aan te schaffen. En als we dat wel doen gaan er ook veel gebruikers op zoek naar een alternatief dat gratis is gebleven.
Welke alternatieven zijn er dan?
Ik weet het eigenlijk niet, maar moet daarbij zeggen dat het ook niet echt mijn verantwoordelijkheid is. Ik ben meer iemand die van de zijlijn toekijkt naar zowel wat de bezoekers zeggen als wat wij intern doen, maar ik ben niet heel actief betrokken bij de onderzoeken die marketing en sales uitvoeren.
Er zijn uiteraard allerlei interessante ideeen die voor bepaalde niches werken verzonnen, maar welke zouden er ook voor Tweakers.net werken? Er is vast van alles met gamification mogelijk, maar tegelijkertijd is iedereen ondertussen vast ook de vaak niet geheel optionele in-app uitbreidingen in de diverse mobiele en online games zat...

Wie een goed idee (of een vraag) heeft mag het zeggen, we horen het namelijk graag :)

En als jij een briljant idee hebt maar ons het niet gratis wil geven is daar ook vast over te praten. Tweakers.net is tenslotte geen non-profit organisatie (en zal dat ook niet worden), dus op een andere, betere manier inkomsten gaan genereren mag ook best een investering vereisen.

Dit blog is bedoeld als een opening voor discussie over alternatieven voor advertenties. Ik weet dat flashbanners soms ruk zijn, dus dat hoef je niet te benadrukken. Dat gezegd hebbende, ze leveren ons vooralsnog een aardige duit op, dus ze zullen niet zomaar afgeschaft worden. Tenzij er dus een echt werkbaar alternatief is.

Volgende: Alternatieven voor Java's ThreadLocal om objecten te hergebruiken 11-'15 Alternatieven voor Java's ThreadLocal om objecten te hergebruiken
Volgende: Serverkeuzes bij Tweakers.net 03-'12 Serverkeuzes bij Tweakers.net

Reacties


Door Tweakers user Ivos, zondag 25 maart 2012 23:32

Ik denk dat tweakers al redelijk veel werk maakt van alternatieve manieren (een goede zaak). Ik meen de volgende dingen me te herinneren (klopt de lijst?)

- partnerships, o.a. met Belcompany (?) voor tablets
- wedstrijden,
- de continue 'specials' in het menu links in beeld, verwijzende naar diverse acties, o.a. van Microsoft
- gesponsorde winkels in de pricewatch

Ik vind al deze manieren eigenlijk niet alleen niet vervelend, zo lang het duidelijk is dat dit commerciele onderdelen zijn kan het de site zelfs beter maken denk ik. Ik noem deze dingen omdat ik denk dat dit de richting is waarin je het zoekt? Als ik dan zelf zou redeneren zou ik zeggen:

- je ziet op het forum soms al superlange topics over bijvoorbeeld iBood, Mediamarkt etc etc... waarom zulke topics ook niet een 'premium' header geven? Dus bannerspace bovenaan het topic (waar nu soms price-watch gerelateerde producten staan), maar dan specifiek voor die winkel. Lijkt me ook meer waard voor de winkel (bijv MM) in kwestie omdat de doelgroep er specific interesse in heeft

- Misschien niet meest lucratieve, maar wel interessant: bied bedrijven de kans om webcare accounts te kopen en te gebruiken op de fora Dit biedt voordelen zoals:
--een bedrijf kan sneller inspringen op negatieve publiciteit, goede webcare kan een negatieve reactie in de shopreviews voorkomen (dus daarom mogen ze ervoor betalen),
--tweakers zullen het prettig vinden als ze zien dat een bedrijf ook echt zn best doet... ik zag dit bijvoorbeeld een topic op fok.nl waar een medewerker van het online overhemden-maak-bedrijf itailor reageerde op vragen en klachten. Meeste fokkers waren erg blij hiermee, alleen het beleid van fok zorde ervoor dat de webcare persoon van itailor werd gebanned omdat het een commercieel verhaal was.

Beide zijn forum ideëen, helaas ff niks voor de FP.... Maar doe er je voordeel mee zou ik zeggen ;)

Door Tweakers user MetalfanBlackness, zondag 25 maart 2012 23:34

Als eerste wil ik zeggen dat ik blij ben dat je er achter probeert te komen wat mensen precies een alternatief vinden voor de flash advertenties. Ik vraag me af wat mensen kunnen bedenken.

Ik heb niet zo'n probleem met advertenties en heb mijn ad blocker dan meestal ook uit staan. Ik weet hoeveel verlies ik per maand draai met mijn eigen site en vind dat jullie site veel toevoegt en wil daarom wel wat bijdragen. Dit is ook waarom ik af en toe op advertenties klik op de site en/of het forum. Dit kost mij een paar seconden tijd en geeft jullie weer wat inkomen. Ik klik alleen op advertenties die niet opzichtig zijn en advertenties die gerelateerd zijn aan dingen die ik leuk vind (dit zou er voor moeten zorgen dat ik beter advertenties krijg).

Ik ben dus een voorstander van advertenties, maar als ze te opzichtig zijn en/of mijn browser erg vertragen enable ik mijn ad blocker en zet hem de volgende dag weer uit.

Eigenlijk antwoord ik helemaal niet op je vraag, maar ik wou gewoon even wat van me laten horen.

[Reactie gewijzigd op zondag 25 maart 2012 23:36]


Door Tweakers user Rob, zondag 25 maart 2012 23:35

En daarom ben ik dus blij met mijn abo
Geen banners, geen gezeur: aanrader! :)

Door Tweakers user YopY, zondag 25 maart 2012 23:36

Ik zou zeggen microtransacties, maar als we de karmashop eens als voorbeeld nemen voor zaken die met kleine bedragen te unlocken zijn, geloof ik niet dat er veel mensen zouden zijn die zeggen 'goh ja, daar heb ik echt wat aan'. Misschien kunnen jullie er wel mee experimenteren - een project waar je voor 1 euro per persoon per maand T.net advertentievrij kunt maken. Natuurlijk moet betalen wel dodelijk eenvoudig / laagdrempelig zijn, dus niet dat je eerst tien schermen moet doorlopen. Zoiets als Flattr misschien.

Maar ik geloof niet dat dat evenveel zou opleveren als advertenties, in totaal. In mijn eigen beperkte ervaring met ads kun je voor bepaalde ads wel $1 per klik krijgen. Zelfs als er gemiddeld per gebruiker maar twee keer op zo'n ad geklikt zou worden, dan zou ad removal zoals ik hierboven beschrijf al financieel minder gunstig zijn dan gewoon de banners houden. Maar je zou kunnen experimenteren met maandelijkse bedragen en rekenen met hoeveel je gemiddeld aan ads verdient per gebruiker.

Wat ook nog zou kunnen is de T.net hardware store, dwz waar je spul kunt kopen (al dan niet via een reseller). Natuurlijk zou dat meer een extra bron van inkomsten / extra dienst zijn dan iets dat de frontpage in zijn geheel kan financieren, aangezien je, als je dat al doet, toch weer meer personeel moet inhuren (afhankelijk van hoe ver je gaat).

Door Tweakers user FireWood, zondag 25 maart 2012 23:41

Eerlijk gezegd heb ik 2 vinkjes aanstaan in mijn instellingen, dus ik heb er geen last van..
Maar een kleine opmerking: je bent wel de inkomsten van de winkels->pricewatch vergeten. Ik heb geen flauw idee wat dat opbrengt, maar ik had al eens ergens gelezen dat dat een behoorlijk aandeel was.

Verder vind ik dat de reclame van de KLPD en HTC duidelijk te vinden waren zonder de banners. Ik heb ze tenminste doorgelezen. Natuurlijk snap ik ook wel dat dit een beperkt iets is en dat de kas niet volledig gevuld kan worden door dit soort type reclame.

Door Tweakers user Sorbo, zondag 25 maart 2012 23:41

YopY schreef op zondag 25 maart 2012 @ 23:36:
een project waar je voor 1 euro per persoon per maand T.net advertentievrij kunt maken.
Dit is al mogelijk. Voor 1,25 per maand kun je in de Aboshop een Bannervrij-abonnement kopen, waarbij je dus verlost bent van alle advertenties ;)

Door Tweakers user Moartn, maandag 26 maart 2012 00:15

Er zijn volgens mij weinig alternatieven: banners leveren simpelweg te veel op, of eigenlijk: alternatieven (inclusief vrijwillig betalen) leveren te weinig op.

Ik durf te wedden dat mensen die hier op t.net gewoon banners geserveerd krijgen gemiddeld meer geld per maand opbrengen dan mensen die een Bannervrij-abo hebben (na aftrek van de kosten die t.net moet maken om het te administreren en het geld te vangen).

Ik hoop dat er een geniale lezer rondloopt die het tegendeel bewijst en met een briljant idee komt, maar noem mij 1 site (nederlands of internationaal) op die nieuws levert en dat financiert zonder banners en sponsored content. Volgens mij is dat gewoon onmogelijk. Tenzij je content levert die niemand anders heeft, maar dat is bij t.net natuurlijk niet het geval.

Door Tweakers user Ulster Seedling, maandag 26 maart 2012 00:18

De twee ideeën van Ivos klinken best goed. Kijk er eens naar, zou ik zeggen!

Verder zou het leuk zijn als jullie Flattr gaan ondersteunen. Ik zie het niet als een vervanger van (een deel van) de advertenties, maar nu je over de financiën blogt moet ik eraan denken.

Waarom ik dit graag zou willen? Flattr biedt de mogelijkheid om bloggers/websites te belonen voor hun werk. Een mooie gedachte, maar aangezien er weinig (grote) Nederlandse websites meedoen vind ik het nog nutteloos om mee te doen. Ik denk dat jullie - door Flattr op Tweakers te introduceren - ook veel andere Nederlanders aanzetten tot het gebruik van Flattr. Hierdoor zal ik (en zullen hopelijk ook vele anderen) beginnen met het gebruik van Flattr om websites te belonen.

Just my two cents :+

Door Tweakers user Convirion, maandag 26 maart 2012 01:36

Nou vind ik dit wel een leuk onderwerp om op te reageren. Over het algemeen lijkt het me wel bekend op tweakers, dat het gebruik van een ad-blocker verboden is. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, alleen dan komt mijn vraag:

Hoe zit dat als je geen flash speler hebt geïnstalleerd. Nu kunnen jullie mij natuurlijk heel primitief vinden, maar het enige waar je flash voor nodig zou moeten hebben, is om af en toe eens een filmpje op youtube af te spelen. Dit probleem heeft youtube laatst ook verholpen, door het mogelijk maken om bepaalde video's in de html5 player te bekijken.

Dus mijn vraag: Is het verboden om geen flash speler geïnstalleerd te hebben? Hierbij haal ik het volgende regeltje even aan in de algemene voorwaarden: "geen gebruik maken van adblockers of op andere wijze reclame-uitingen weren, anders dan de optie die Tweakers.net het Lid biedt indien hij een betaald abonnement heeft afgesloten."

In principe ben ik hier dus tegen de gestelde voorwaarde in bezig? Word ik nu verbannen van tweakers.net?

Door Tweakers user Tsurany, maandag 26 maart 2012 02:06

Als je nou slim bent gooi je even een mooie flashbanner boven deze pagina ;)

Heb zelf niet zo'n last van de reclame. Alleen die gigantisch irritante uitklap advertenties die je niet weg kan klikken, die zijn vervelend. De advertenties op het forum zijn ook keurig geïntegreerd met de layout en zitten eigenlijk nooit in de weg. Mogen wat mij betreft nog wel wat meer advertenties op de site komen :)

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 26 maart 2012 07:18

Ads zijn geen probleem zolang ze niet in de weg zitten en het steeds ook duidelijk is dat het om ads gaat. Alternatieven zijn er inderdaad niet.

Om een vereenvoudigd voorbeeld te geven. Na 9 jaar trek ik en een partner zich terug uit een project, wij hebben de laatste jaren de hosting uit eigen zak betaald maar laten dit nu over aan een nieuw team. Gedurende die 9 jaren hebben we ook elke vorm van reclame en donatie geweerd gehad (klein project met 1 webserver is betaalbaar als je het wilt). Het nieuwe team wil voor inkomsten vooral kijken naar donaties en ik heb zelf op 1 van de subsites een advertentiebanner geplaatst (1 enkele banner).

Als je dan bedenkt dat die donaties zeer weinig opbrengen terwijl de banner de maandelijkste last wel kan dragen dan merk je direct waar het geld gehaald kan worden. Er is geen alternatief voor reclame dat evenveel kan opbrengen.

Door Tweakers user ACM, maandag 26 maart 2012 08:05

Ivos schreef op zondag 25 maart 2012 @ 23:32:
Ik vind al deze manieren eigenlijk niet alleen niet vervelend, zo lang het duidelijk is dat dit commerciele onderdelen zijn kan het de site zelfs beter maken denk ik. Ik noem deze dingen omdat ik denk dat dit de richting is waarin je het zoekt?
Dat zijn dingen die we inderdaad al doen. Die zijn uiteraard vooral een alternatief voor banners, maar nog steeds reclame.
- je ziet op het forum soms al superlange topics over bijvoorbeeld iBood, Mediamarkt etc etc... waarom zulke topics ook niet een 'premium' header geven?
De mogelijkheid voor een "gesponsored" topic bestaat al bij ons, maar wordt wellicht nog niet voldoende bij bedrijven onder de aandacht gebracht. Tegelijkertijd moeten we natuurlijk oppassen dat we de onafhankelijkheid van het forum t.o.v. zo'n sponsor niet (ogenschijnlijk) aan lijken te tasten. Daar worden onze bezoekers doorgaans niet zo vrolijk van :P
- Misschien niet meest lucratieve, maar wel interessant: bied bedrijven de kans om webcare accounts te kopen en te gebruiken op de fora Dit biedt voordelen zoals:
Bedrijfsaccounts zijn onder voorwaarden al toegestaan. Het zou inderdaad best interessant kunnen zijn daar een financiele vergoeding voor te ontvangen :)
YopY schreef op zondag 25 maart 2012 @ 23:36:
Wat ook nog zou kunnen is de T.net hardware store, dwz waar je spul kunt kopen (al dan niet via een reseller). Natuurlijk zou dat meer een extra bron van inkomsten / extra dienst zijn dan iets dat de frontpage in zijn geheel kan financieren, aangezien je, als je dat al doet, toch weer meer personeel moet inhuren (afhankelijk van hoe ver je gaat).
Daar hebben we vziw wel over nagedacht, maar er zijn sowieso twee problemen mee:
- Hardware verkopen levert weinig op; De marges zijn (bijna? ongezond) laag en je moet het dus van een hoog volume hebben, tenzij je een niche weet te vinden.
- Zelf hardware verkopen maakt onze pricewatch minder onafhankelijk en zorgt ervoor dat we concurreren met de winkels die daar nu voor betalen.
FireWood schreef op zondag 25 maart 2012 @ 23:41:
Maar een kleine opmerking: je bent wel de inkomsten van de winkels->pricewatch vergeten. Ik heb geen flauw idee wat dat opbrengt, maar ik had al eens ergens gelezen dat dat een behoorlijk aandeel was.
Die was ik niet vergeten, maar het ging mij vooral om de banners. Je hebt inderdaad gelijk dat ook de pricewatch-clickouts een aardig aandeel in de opbrengsten verzorgen. Een andere inkomstenbron zijn de banenadvertenties hoewel dat er natuurlijk een beetje weinig zijn.
Als alternatief voor banners zouden we natuurlijk kunnen kijken of we de pricewatch meer kunnen pushen, sterker nog, we hebben onder nieuwsberichten af en toe al de adsense vervangen door op dezelfde plek naar de pricewatch te verwijzen en al met al zijn de inkomsten daaruit vergelijkbaar. Maarja, adsense levert sowieso ook al niet zoveel op.
Convirion schreef op maandag 26 maart 2012 @ 01:36:
Dus mijn vraag: Is het verboden om geen flash speler geïnstalleerd te hebben?
Het is niet verboden om geen flash speler te hebben. Voor sommige platformen zijn ze er niet eens. Om die reden hebben veel advertenties dan ook een gif- of png-alternatief en wordt er sowieso ook steeds meer aandacht aan "html5 banners" besteedt. We verwachten dan dus wel dat je die "geen flash alternatieven" dan alsnog wel toont (als ze goed werken en niet vergeten zijn door de adverteerder :P ).

Door Tweakers user Erkens, maandag 26 maart 2012 08:08

YopY schreef op zondag 25 maart 2012 @ 23:36:
Wat ook nog zou kunnen is de T.net hardware store, dwz waar je spul kunt kopen (al dan niet via een reseller). Natuurlijk zou dat meer een extra bron van inkomsten / extra dienst zijn dan iets dat de frontpage in zijn geheel kan financieren, aangezien je, als je dat al doet, toch weer meer personeel moet inhuren (afhankelijk van hoe ver je gaat).
Waarmee je direct de pricewatch inkomsten weggooit, lijkt me niet verstandig ;)

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 26 maart 2012 08:19

Ik vind zelf eigenlijk de banner niet zo'n rampzalig ding, er is niets mis met wat reclame en ik denk dat T.net het nog best netjes aanpakt over het algemeen.

Wat ik persoonlijk echt waanzinnig vervelend vind zijn de banners die twee keer zo groot worden als je er met de muis overheen komt. De banners hier op t.net zitten net onder de menustructuur, dus je komt _altijd_ over die banner als je naar een ander onderdeel van de site wilt. Wat er vervolgens gebeurd verziekt de hele gebruikerservaring van de website; de banner klapt uit, er komen (interactieve) dingen door je beeld huppelen of je wordt op een andere manier onaangenaam verrast. Zelfs dat is voor een keer geen ramp, maar die uitklapbanner onthoud niet of jij 'm al uitgeklapt hebt gezien... en molesteert de volgende keer dus gewoon weer je beeld 8)7.

Om even een concreet voorbeeld te noemen, ik meen me te herinneren dat er advertenties van ING (weliswaar geen banner over de breedte van de pagina, maar toch) geweest zijn die groter werden bij mouseover en daarmee eigenlijk altijd net de knop die je wilde klikken verborgen. Staatsloterij en Sony banners waren ook vervelend (werden ook groter, staatsloterij had zelfs onder aan de pagina nog een irritant stukje reclame gekregen).

Ik begrijp dat er geld opgehaald moet worden en ga ook niet zeuren dat banners wegmoeten etc, maar er kan misschien wel een keuze gemaakt wordt in wat voor banners/welk gedrag die banners mogen vertonen. Vooral voor mobiele gebruikers zijn elementen die ineens groter worden vervelend; je scherm is al niet groot, met zo'n reclamevlek hou je helemaal niets over. Bovenstaande zijn dan gelukkig ook dingen die niet zoveel voorkomen, dus er is nog niets verloren ;)

Door Tweakers user X-G, maandag 26 maart 2012 08:22

Een mogelijkheid zou zijn een test met affiliate systemen. Ik verwacht dat er aardig wat mensen een game of ander product aanschaffen na een review van T.net. Een affiliate systeem erachter hangen en dan gewoon makkelijk 5 tot 10% per verkoop verdienen, opzicht iets interessants lijkt me?

Door Willem, maandag 26 maart 2012 08:24

Ten eerste moet er een supersimpel microbetaalsysteem voor internet komen (dus geen CC vereist, nog lastig via iDeal).

Ten tweede kun je dan per week (dus geen abbo) voor 0,25 e uitgebreide toegang tot Tweakers.net kopen (dus geen ads afkopen) met 1-click. Beperk voor niet-betalers niet het aantal artikelen (hence: minder banners kunnen tonen), maar bepaalde functionaliteit: bv. niet kunnen reageren op artikelen of geen v&a.

Ten derde heb je zo een alternatieve inkomstenbron, waarmee je ads niet hoeft af te schaffen, maar wel kunt beperken tot niet idiote layovers.

Door Tweakers user servies, maandag 26 maart 2012 08:32

Willem schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:24:
Ten eerste moet er een supersimpel microbetaalsysteem voor internet komen (dus geen CC vereist, nog lastig via iDeal).

Ten tweede kun je dan per week (dus geen abbo) voor 0,25 e uitgebreide toegang tot Tweakers.net kopen (dus geen ads afkopen) met 1-click. Beperk voor niet-betalers niet het aantal artikelen (hence: minder banners kunnen tonen), maar bepaalde functionaliteit: bv. niet kunnen reageren op artikelen of geen v&a.

Ten derde heb je zo een alternatieve inkomstenbron, waarmee je ads niet hoeft af te schaffen, maar wel kunt beperken tot niet idiote layovers.
@Willem,
jij werkt zeker bij een bijdrijf dat behoort tot de "klassieke media"... Dit is een totaal kansloos idee en toont eigenlijk alleen maar aan dat je het internet niet begrijpt en mogelijk ook nooit zult begrijpen...
En dan druk ik me nog voorzichtig uit...

Door Tweakers user Anoniem: 356260, maandag 26 maart 2012 08:33

Wat ik een waardevolle toevoeging zou vinden is om paypal toe te voegen als betalingswijze in de aboshop. Ik ben een vaste bezoeker en zou best het bannervrij abo willen kopen, maar niet via ideal maar via paypal.

En als additionele inkomstenbron zou ik wel iets zien in merchandise, stickers, caps, t-shirts, muismatten en koffiemokken (mits te betalen via paypal :))

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 26 maart 2012 08:44

247pro schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:33:


En als additionele inkomstenbron zou ik wel iets zien in merchandise, stickers, caps, t-shirts, muismatten en koffiemokken (mits te betalen via paypal :))
Die is er geweest.. maar is op een bepaald moment offline gehaald omdat er te weinig animo voor was (dat was de ietwat omslachtige mededeling toendertijd).

* Pixeltje heeft wel een T.net trui :+

Door Tweakers user ViperNL, maandag 26 maart 2012 09:04

Willem schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:24:
Ten eerste moet er een supersimpel microbetaalsysteem voor internet komen (dus geen CC vereist, nog lastig via iDeal).

Ten tweede kun je dan per week (dus geen abbo) voor 0,25 e uitgebreide toegang tot Tweakers.net kopen (dus geen ads afkopen) met 1-click. Beperk voor niet-betalers niet het aantal artikelen (hence: minder banners kunnen tonen), maar bepaalde functionaliteit: bv. niet kunnen reageren op artikelen of geen v&a.

Ten derde heb je zo een alternatieve inkomstenbron, waarmee je ads niet hoeft af te schaffen, maar wel kunt beperken tot niet idiote layovers.
Is het een beetje gezellig daar in 1672? :P
Ik ben best bereid om te betalen voor een bepaalde meerwaarde op Tweakers, maar betalen voor redelijk basic functionaliteit gaat me veel te ver. Het moet wel vanuit de gebruiker komen vind ik.

Door Tweakers user Xesxen, maandag 26 maart 2012 09:06

Pixeltje schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:44:
[...]
* Pixeltje heeft wel een T.net trui :+
Doe mij er ook een! (Ik heb een T.net keycord)

Door Tweakers user Cambion Daystar, maandag 26 maart 2012 09:07

Ik heb net zoals vele anderen hier geen moeite met wat "gewone" banners.
Het zijn de grote uitklappende dingen die me mateloos storen omdat ze de hele gebruikservaring verzieken.

Door Tweakers user Anoniem: 356260, maandag 26 maart 2012 09:23

Pixeltje schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:44:
Die is er geweest.. maar is op een bepaald moment offline gehaald omdat er te weinig animo voor was (dat was de ietwat omslachtige mededeling toendertijd).
Optie om tweemaal per jaar de merchandise winkel weer open te zetten voor een week, voor- en najaar oid. ?

Door Tweakers user Joolee, maandag 26 maart 2012 09:39

X-G schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:22:
Een mogelijkheid zou zijn een test met affiliate systemen. Ik verwacht dat er aardig wat mensen een game of ander product aanschaffen na een review van T.net. Een affiliate systeem erachter hangen en dan gewoon makkelijk 5 tot 10% per verkoop verdienen, opzicht iets interessants lijkt me?
De kwaliteit van een review is voor het grootste deel afhankelijk van de betrouwbaarheid. Reviews in de meeste computerbladen zijn al volledig onbetrouwbaar omdat de bladen zelf zwaar worden gesponsord door de leveranciers / makers van de hard en software.
Als T.net geld zou verdienen aan de verkoop van gereviewde producten en indirect dus aan een positievere review zou dat een enorme aantasting zijn voor de betrouwbaarheid van de reviews. Vertrouw jij bijv. de inhoud van de sponsorpagina's? (zoals laatst volgens mij een van Samsung voor o.a. de Galaxy Nexus) Ik niet iig.

Ik denk zelf, net als een paar mensen hierboven dat de grootste en meest simpele kans nu zit in het verkopen van merchandise van T.net. Dat is, in principe een Nichemarkt omdat je de enige partij bent die het kan verkopen. Leuk is dan ook als je "Limited edition" spullen gaat verkopen zoals bijv. de T.net kerstballen. Daar had flink aan verdient kunnen worden.

Door Tweakers user i-chat, maandag 26 maart 2012 09:54

ik geloof niet in merchandize, maar ook niet in uitklap banners.zeker omdat deze idd je hele beeld verzieken en dan vooral als je je beedl zoom'ed en dus eerst de hele pagina moet uitzoomen op het kruisje klikken en dan weer inzoomen..

ik vond dus ook die corporate account ideeén op het forum wel wat, gesponsorde 'mini forums' / topics waar je als mediamarkt op klanten bevindingen en etc kunt reageren, desnoods met koppeling naar de shopreview.

als je daar meer geld haalt kun je met die andere meer flashy banners wat spaarzamer zijn.

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 26 maart 2012 09:54

247pro schreef op maandag 26 maart 2012 @ 09:23:
[...]


Optie om tweemaal per jaar de merchandise winkel weer open te zetten voor een week, voor- en najaar oid. ?
Dat zou kunnen, is wel goed onderzoek voor nodig om te bepalen of het lucratief kan zijn. Als de bedoeling is dat tweakers er geld aan verdient kunnen ze niet twee keer per jaar met een berg truien en kerstballen blijven zitten. Zijn leuke relatiegeschenken maar dan kost het geld in plaats van dat het iets oplevert. De shop is niet voor niets gesloten..

Door Tweakers user Anoniem: 356260, maandag 26 maart 2012 11:00

Pixeltje schreef op maandag 26 maart 2012 @ 09:54:
[...]


Dat zou kunnen, is wel goed onderzoek voor nodig om te bepalen of het lucratief kan zijn. Als de bedoeling is dat tweakers er geld aan verdient kunnen ze niet twee keer per jaar met een berg truien en kerstballen blijven zitten. Zijn leuke relatiegeschenken maar dan kost het geld in plaats van dat het iets oplevert. De shop is niet voor niets gesloten..
Via een derde partij is ook een optie, minder verdiensten voor tweakers, maar daarbij geen zorg over de inkopen, verwerking, opslag, distributie en betalingsafhandeling. Simpelweg een pagina aanmaken waar je de gegevens van de derde partij in laad en daarmee basta.

Door Tweakers user NitroX infinity, maandag 26 maart 2012 12:00

Na jarenlang een abo te hebben gehad, heb ik na mijn stint als karmadokter, mijn abo niet vernieuwd. Dingen die eerst alleen voor abo's beschikbaar waren (en voor mij aantrekkelijk waren) zijn nu vrij beschikbaar via de karmastore. Hoewel ik gebruik maakte van de optie bij het abonnement om reclame uit te schakelen, hoeft dat voor mij niet meer. Ik heb geen tot zeer weinig last van de reclame dus laat maar zien.

Ik ben al lang blij dat t.net niet van die reclame heeft die woorden in de tekst omzet in links naar reclame. De ergste soort imho.

Alternatieve geldinkomsten? Uhm, hopelijk gaan jullie niet ebay of paypal achterna en absurde percentages vragen van de verkoopprijzen in V&A (Zou wel een goede 1 april grap zijn :P).

[Reactie gewijzigd op maandag 26 maart 2012 12:02]


Door Tweakers user ACM, maandag 26 maart 2012 12:23

Wij ook niet zo. E.e.a. kost ook aardig wat geld om in leven te houden en de vorige pogingen - ook met derde partijen - waren in ieder geval niet enorm succesvol. Ze waren vooral leuk als marketingmiddel.

Door Tweakers user Pixeltje, maandag 26 maart 2012 12:42

NitroX infinity schreef op maandag 26 maart 2012 @ 12:00:


Ik ben al lang blij dat t.net niet van die reclame heeft die woorden in de tekst omzet in links naar reclame. De ergste soort imho.
Hear, hear!

Nouja, ik blijf bij mijn standpunt van eerder; de reclame op tweakers is prima te doen en niet storend (op die paar uitklapellendelingen na dan). Denk overigens dat je tweakers.net met een abonnement geen plezier doet; die 15 euro per jaar kan niet opwegen tegen de inkomsten van advertenties..

Door Tweakers user Erwin537, maandag 26 maart 2012 13:22

Worden/kunnen er geen inkomsten worden gemaakt via V&A? Misschien nog iets met een mogelijkheid om t.net als tussenpartij te kiezen voor veilige transactie?

En inkomsten van events als campzone?

Er zitten natuurlijk ook allemaal kosten aan, maar hier kan ook weer een beetje op verdient worden.

Misschien is er ook iets te doen met bedrijfaccounts op het forum? Bedrijven tegen een bepaald bedrag opvallendere posts geven, een meldingsdienst aanbieden, waarbij bedrijven een melding krijgen als er een product van ze besproken wordt.

Is er geen geld op te halen met de DPC? En jobs?

Door Tweakers user 147126, maandag 26 maart 2012 13:26

Gewoon tweakers.net 5 (+) jaar terug in de tijd. Geen vaste redacteuren, geen kantoor, niet zo commercieel. Een site door en voor tweakers. Gaan de kosten ook met 95% omlaag.

Door Tweakers user Erwin537, maandag 26 maart 2012 13:37

Shadow schreef op maandag 26 maart 2012 @ 13:26:
Gewoon tweakers.net 5 (+) jaar terug in de tijd. Geen vaste redacteuren, geen kantoor, niet zo commercieel. Een site door en voor tweakers. Gaan de kosten ook met 95% omlaag.
En daarmee dus ook de mogelijkheden, kwaliteit en kwantiteit.

Door Tweakers user onok, maandag 26 maart 2012 14:24

Misschien een hele stomme opmerking hoor, maar is Tweakers.net niet gewoon te duur? Ik bedoel dan: kost de site niet gewoon teveel? 30 man voor 1 website, ik vind het behoorlijk wat.
De focus ligt zo te zien op het binnenhalen van zoveel mogelijk geld. Logisch, want Tweakers.net is een bedrijf, en bedrijven moeten geld verdienen. Maar misschien moeten jullie eens proberen om gewoon eens wat minder uit te geven, bijvoorbeeld aan server hardware (zie ook de vorige Blogpost van ACM).
Er worden bijvoorbeeld duizenden euro's uitgegeven om de downtime van Tweakers.net terug te dringen van 1% naar 0.01% (getallen zijn uit de lucht gegrepen, maar idee is duidelijk lijkt me). Als dat zoveel flash banners kost, dat zou ik persoonlijk zeggen: Laat maar lekker zitten dan?

Door Tweakers user 147126, maandag 26 maart 2012 14:50

Erwin537 schreef op maandag 26 maart 2012 @ 13:37:
[...]

En daarmee dus ook de mogelijkheden, kwaliteit en kwantiteit.
Nou en. Tweakers moet het toch voor 99% van de community hebben.
Maarja, er valt natuurlijk niet zoveel geld te verdienen aan een select groepje die-hard 'nerds'. Neeeh, liever een site voor de grote massa met mega banners.

Door Tweakers user ACM, maandag 26 maart 2012 14:50

onok schreef op maandag 26 maart 2012 @ 14:24:
Misschien een hele stomme opmerking hoor, maar is Tweakers.net niet gewoon te duur? Ik bedoel dan: kost de site niet gewoon teveel? 30 man voor 1 website, ik vind het behoorlijk wat.
We maken nu (en al heel lang) winst, dus puur financieel kost Tweakers.net niet te veel :P

Maar om met de concurrentie mee te gaan (of ze voor te blijven) en het gegroeide verkeer aan te kunnen moet er toch geinvesteerd worden. Om maar een voorbeeld te geven: de pricewatch van een aantal jaar (5+) terug, zonder specificatiesortering/filtering is toch wel een stapje terug ;)
De focus ligt zo te zien op het binnenhalen van zoveel mogelijk geld.
Dat ligt het helemaal niet. De focus ligt meer op groot/goed zijn en de standaardkeuze van de bezoeker te zijn. En dat levert dan uiteraard weer advertenteerdersinteresse op.
Maar het kost ook investeringen om dat soort dingen te bereiken.

Bovendien hebben we ondertussen niet alleen een reputatie, maar ook verplichtingen naar onze klanten. Een en ander versterkt elkaar uiteraard.
Maar misschien moeten jullie eens proberen om gewoon eens wat minder uit te geven, bijvoorbeeld aan server hardware (zie ook de vorige Blogpost van ACM).
Er worden bijvoorbeeld duizenden euro's uitgegeven om de downtime van Tweakers.net terug te dringen van 1% naar 0.01% (getallen zijn uit de lucht gegrepen, maar idee is duidelijk lijkt me).
Die hardware kost "niet zoveel". Als in, personeelskosten is met afstand de grootste kostenpost voor Tweakers.net. En die duizenden euro's voor de downtimereductie volgen weer deels uit de verplichtingen/verwachtingen en potentiele reputatieschade en inkomstenderving die we oplopen als we er een keer langere tijd uit liggen. Wat dat betreft is het dus meer een verzekering dan echt iets dat we elke dag nodig hebben.
Als dat zoveel flash banners kost, dat zou ik persoonlijk zeggen: Laat maar lekker zitten dan?
Maarja... die flash banners leveren het wel op. Het is niet alsof we nu onze ziel enorm moeten verkopen. Dus ik ben bang dat je het met de randvoorwaarde zal moeten doen dat Tweakers.net niet van zins is de bedrijfsvoering significant om te gooien :)

Door Tweakers user ACM, maandag 26 maart 2012 14:57

Shadow schreef op maandag 26 maart 2012 @ 13:26:
Gewoon tweakers.net 5 (+) jaar terug in de tijd. Geen vaste redacteuren, geen kantoor, niet zo commercieel. Een site door en voor tweakers. Gaan de kosten ook met 95% omlaag.
Voor deze en andere opmerkingen, kijk eens naar Fok.nl: zij zijn inderdaad onafhankelijk gebleven en leunen nog steeds zwaar op vrijwilligerswerk en de community. Zelfs nu nog steeds op een niveau waar wij vijf jaar geleden al niet meer op zaten (toen hadden we namelijk ook al een kantoor, vaste programmeurs en beheerders en een vaste redactie).

Als ik je goed begrijp ben je blijkbaar van mening dat een site als Fok zich beter heeft ontwikkeld de afgelopen tijd dan Tweakers.net? Volgens mij is het aantal advertenties hoger dan bij ons en de kwaliteit ervan lager.

Door Tweakers user thefal, maandag 26 maart 2012 18:04

Tweakers merchandise! Ik zou best een Tweakers shirt kopen :P Is dat er niet ooit geweest in het verleden?

poll: Als jij een Tweakers.net T-shirt of sweater zou bestellen, welke maat zou je dan nemen?

Door Tweakers user i-chat, maandag 26 maart 2012 23:54

servies schreef op maandag 26 maart 2012 @ 08:32:
[...]

@Willem,
jij werkt zeker bij een bijdrijf dat behoort tot de "klassieke media"... Dit is een totaal kansloos idee en toont eigenlijk alleen maar aan dat je het internet niet begrijpt en mogelijk ook nooit zult begrijpen...
En dan druk ik me nog voorzichtig uit...
wat een ongefundeerde botte maar vooral inaccurate reactie, aan het domme inzichtloze af zelfs.

natuurlijk zijn er wel mogelijkheden om bepaalde features uit te schakeken, afkoopbaar te maken, bedenk je eens hoe je microtransacties kunt aanwenden om goudpunten (betaalde) en zilverpunten (karma) kunt gebruiken


trek het bannervrij eens uit elkaar, in:
• 'flash adds' .. €1,00 (of 75ct + 10k karma )
• 'google adds' €0,50 (of 40ct + 5k karma)
'avertorials' ...... €0,50 (of 40ct + 5k karma)
= 2 euro per maand voor banner vrij, (of €1,50 + 10k karma)

maar je kunt ook 1 euro betalen om of alleen flash adds te zien, of juist geen flashadds te zien. en zoals je in het voorbeeld kunt zien, zou je ook karma kunnen gebruiken om een (KLEIN) deel korting te geven aan 'heel productieve' tweakers.


ook toegang tot het kunnen verkopen van zaken in de v&a zou wat mij betreft best ook eens aan karma of geld gekoppeld mogen worden, op markplaats en ebay is dat immers vrij normaal, en tot op zekere hoogte zou ik er zelfs blij mee zijn als tweakers de mogelijkheid bood om 'vertrouwd' te betalen (zoals bijv bol.com dit ook doet).

en hoe erg is het eigenlijk om bepaalde in depth-artikelen zoals dat storage artiekel van femme achter een paywall te gooien, zodat je voor het equivilent van 20 cent, of een n-aantal 4sterren hardware reviews eens uitgebreid kunt lezen hoe je een thuis een leuke san kunt opbouwen...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 maart 2012 00:05]


Door Tweakers user Anoniem: 356260, dinsdag 27 maart 2012 15:03

Ik vind het geen verkeerd idee van i-chat om bepaalde artikelen achter een paywall te zetten, er zit immers genoeg werk in. Nadeel is wel dat het ongetwijfeld gekopieerd wordt en ergens anders geplaatst wordt.
De bannervrij wijze die je aanhaalt vind ik echter weer wat minder, doe dan alleen de all-in, met optie om (een deel) met karma te betalen, wat misschien ook bij de artikelen toegepast kan worden.

Reageren is niet meer mogelijk